19. 10. 2009.

Huliganstvo na Balkanu

04.10 ove godine na ulicama Sirokog Brijega doslo je do sukoba izmedju navijaca Sarajeva, Sirokog Brijega i policije. U tom sukobu iz vatrenog oruzja ubijen je mladic iz Sarajeva. Zasto je doslo do sukoba jos se ne zna tacno, ali kruze razne varijante ovog dogadjaja.

Na podrucju Balkana sve smo cesce svjedoci ovakvih dogadjanja. U Beogradu je ubijen Francuz.
Za sva ova zbivanja nadje se odgovor navijaci krivi, a da li su. Navijaci dodju na stadion navijaju i odu kuci. Ko onda stoji iza ovih dogadjanja. Huligani. Ko su oni. Susrecemo ih svuda; na ulici, na stadionu, u kaficu. Gdje god se krse pravila ponasanja tu su oni. Oni su tu da izazovu nerede, tuce. Cesto se nadju i medju navijacima.


Vedran Puljic je poginuo. Njega nema. Njegovim roditeljima, prijateljima nije bitno koje to uradio, bitno je da je uradio.


Ko je to uradio? Bitno je to nama da znamo ko se krije iza toga. Vedran je ubijen, ko ce biti sljedeca zrtva. Ko zna; mozda ti, mozda ja...

Da li ce nasa vlada donijeti zakon o huliganstvu koji ce se provoditi?
Da li cemo i dalje osudjivati ove osobe , a da ih ne zatvorimo u odgovarajuce zatvore?

Ili ce oni ponovo biti pusteni na slobodu.

Kad kazemo to su huligani uradilli, da li ce nam neko reci, zato mozes otici na sud, oni nisu huligani... a sta su onda ustvari...


Da li cemo cutati o ovome ili konacno nesta uraditi. Dragi moji kako stvari stoje sutra cemo zrtve biti mi, a mozda onda nece biti nikoga da se bori za nas. Zato se borimo protiv huligana.

Kako da se borimo protiv ovakvih pojava? Ako se bude borilla samo drzava od te borbe nema nista.

Treba svi da se bore, prvo porodice. Djeca koja su krenula ovim stopama, kao prvo nemaju kucnog odgoja. Roditeljima je bitno da djecu puste van kuce da se igraju i da im ne smetaju. Sta ta djeca rade ptice znaju. Ulica ne moze odgojiti dijete.
I skole treba konacno da preuzmu svoju funkciju. Dok se mi prepucavom ko i koliko zaradi i da li zaradi, djeca propadaju, djeca ginu.

Konacno pocnimo misliti na sebe i nova pokoljenja...

Nema komentara:

Objavi komentar