21. 03. 2010.

Stanko Parmac

Stanko Parmac je sedamdesetih godina izvrsio melioraciju. Otada su ljudi poceli naseljavati Podrucje oko Neretve. Mogli su proizvoditi u toku cijele godine ne bojeci se da ce voda odnijeti ljetinu. Luka Bebic je bio najveci protivnik melioracije zemljista. On je bio predsjednik opstine Metkovic.. pamte ga kao sekretara OK SK.Sečjacima je govorio kako ce se voda usmrditi i goveda da nece imati sta piti. Tako ih je poticao na bunu. Kao zastupnik HDZ-ea  doprinio je rastakanju  PIK «Neretva» na mjestu gdje su bili maticni rasadi danas pasu krave.

Stanko Parmac rodjen je u Opuzenu 1913.bio je ucitelj, a1941. otisao je u partizane.  Krajem 1941, posto je izmirio Srbe i Hrvate,. u  Lici je stvorio njihov zajednicki odred. U jesen 1942 postao je nacelnik III dalmatinske brigade NOV-a, a poslije pada Italije odgovoran je za odbranu Braca od Nijemaca i ustasa. U proljece 1944. postaje nacelnik a zatim komadant XIX divizije NOV_a u sjevernoj Dalmaciji.. Ucestvovao je u oslobadjanju Knina u kome su se utvrdili Nijemci, ustase i ctnici., akasnije ucestvuhe u oslobadjanju Rijeke 05.05.1945.  

Nakon rata, 1946. godine  Stanko. Parmac odlazi u Lenjingrad  na usavršavanje vojnog znanja u vojno-pomorsku akademiju 1948. godine, kada je izbio konflikt sa  Staljinom, vratio se u zemlju povukavii i ostale  koji su tamo studirali. Tada postaje nacelnik vojno-pomorske skole u Divuljama. Tu dolazi u konflikt s višim casnikom, Brankom Mamulom, i odlazi u prisilnu penziju  u činu admirala JRM –e. Penzionisani  admiral dolazi 1959 godine. u rodni kraj, u Donju Neretvu, s ciljem da radi na melioraciji postojecih mocvara,  da bi   stvorio  uslove  za bolji zivot u cijelom kraju.
On nije imao agronomsko znanje, ali i pored toga on je zasluzan za preporod  Donje Neretve.
Zahvaljujuci njemu :
31.12.1959.    godine donijeta je  odluka o osnivanju PIK Neretva
sklopljen je ugovor sa organizacijom FAO o projektovanju u melioraciji sistema delte Neretve( ugovor je postao  operativan maja 1963)
od  drzave je dobio 13 milijardi  dinara, od kojih je 60%  platio FAO za gradjevinske radove na  izgradnji istema   za odbranu od poplava duz Velike i Male Neretve  u Opuzenu i Uscu. Prva brazda otvorena je  u jesen 1971. godine.

Moglo se proizvoditi preko cijele godine( mandarine, breskve, japanske sljive itd). U to vrijeme zavrsena je Jadranska magistrala,, Bosanske transverzale, uspostavljena je sirokotracna zeljeznica preko Bosne do Slovenije, duz obale i na ostrvima poceli su se graditi hoteli i razvijao se turizam, sve ovo je  stvorilo trziste poljoprivrednim proizvodima sa ovog podrucja.nastalo je blagostanje u ovom kraju.

1 komentar:

  1. Triba se trg u Opuzenu zvat po njemu, dignit mu spomenik ako vec ruse Stipu Filipovića

    OdgovoriIzbriši