21. 03. 2010.

Esma Redzepova


STEVE TEODOJEVSKI bio je poznati HARMONIKAS, koji je svijetu otkrio poznatu  r o m s k u   p j e v a c i c u  ESMU  REDzEPOVU.  Bili su u braku u kome nisu imali djece, ali su usvojili 47-oro. Svi je vole, a zasto , mozda zato sto je jednostavna, sto se nije bavila aferama, pravila gluposti, zivjela je i ostala da zivi sa narodom. 
Kolege je smatraju,  „najnacionalnijom romskom pjevacicom“.
Njene pjesme su komponovane u izvornom stilu, u njima ima nesto sto nema u drugim.
Na nastupu u Indiji gdje  su nastupila 23 pjevaca pjevali su njene pjesme  Djelem, djelem i Caje Sukarije. Taj podatak govori koliko je popularna i poznata ova pjevacica.
Ona i  suprug insistirali su da ocuvaju romsko u pjesmama. Ruski Romi pjevaju na ruskom jeziku.

Da bi se komponovala romska pjesma mora se poznavati tradicija romskog naroda. Ovu vrstu muzike najbolje su radili STEVE i MEDO CUN, clan ansabla TEODOJEVSKI. Samu muziku moze stvarati i neko ko nije Rom ali dosta vremena mora provesti u njihovoj okolini.

Velikani romske muzike su :
 Ruskinja Raya, koja je dosta ucinila za tu naciju,
Ljiljana Petrović
Vida Pavlović,
Muharem Serbezovski,
Oni su ostavili ono sto je vrijedno.

Ako neko pjeva 20 godina i jos uvijek je popularan on i vrijedi. Ni jedan koncert Esma ne zavrsi a da ne otpjeva Caje Sukarije. Ona kaze da svaki umjetnik treba da dugorocno radi i mijesa kulture. Da se ne povodi za niskim strastima i nigdje da ne zuri.

Nema komentara:

Objavi komentar