29. 10. 2010.

Izbori u BiH

U Boisni i Hercegovini prosli su izbori. Opravdano se postavlja pitanje KUDA IDE BOSNA i HERCEGOVINA poslije izbora. Nepomirljiva su tumacenja izbora sto daje povod ocjeni kako se BiH nalazi u najvecoj posljeratnoj krizi. Ova ocjena je sasvim realna. Na uzavreloj politickoj pozornici postoje mnogi argumenti zato.


Na ovim izborima posebno se izdvajaju dvije cinjenice a to su veliki broj nevazecih listica i izbor Zeljka Komsica za clana Predsjednistva kao hrvatskog predstavnika. Nevazecih listica ima oko 130000 ili oko 8 %. Postavlja se pitanje regularnosti izbora. Veliki broj nevazecih listica daje pravo da se trazi ponovljanje izbora za clana Predsjednistva.

Uvijek se moze reci da je Predsjednistvo izabrano muckom i zakulisnim igrama. Komsicev izbor nije nezakonit, ali isto tako treba istaci da sam njegov izbor nema legitimaciju hrvatskog izbornog birackog tijela. Predstavnici bosnjackog i srpskog naroda za clana Predsjednistva imaju legitimitet svog naroda. Komsic je dobio vise glasova nego sto je cjelokupno tijelo Hrvata. Neko ce reci za njega su glasali Bosnjaci.

Dobro recimo da je to tacno. Kako su onda Bosnjaci mogli izglasati dva predstavnika u Predsjednistvo. ( i Bosnjaka i Hrvata). Ja se ne slazem sa ovom konstatacijom.

U BiH svi zaboravljaju jednu grupu stanovnistva, a to su oni koji nisu ni Hrvati ni Srbi niti Bosnjaci. Medju njima postoji jedna grupa kojakoja ne pripada ama bas ni jednoj naciji, a to su djeca iz nacionalno mjesovitih brakova. Djeca, zbog kojih se 1981. godine na popisu stanovnistva pojavila, kao sedma nacija, nacija Jugosloven. Upravo ovo biracko tijelo glasalo je za Zeljka Komsica. Zato ne treba kriviti Bosnjake za njegov izbor.

U BiH ce biti dobro onda kada ne budemo u njoj gledali sve kroz nacionalnu prizmu i ne budemo u njoj vidjeli samo 3 naroda. Dragi moji sta je sa ostalima, gdje su oni.

Da li oni uopste postoje ili su oni samo mrtvo slovo na papiru ako nas i tamo igdje ima....

1 komentar: