31. 01. 2010.

Sportisti invalidi BiH


Kakav status imaju sportisti invalidi u BiH jasno pokazuje izbor sportiste godine za 2009. godinu.
Atleticari SDI „Bosna“ Sarajevo bojkotovali su izbor sportiste. Zasto? Da li su trebali da ga bojkotuju?
Takmicenje atleticara odrzano u Rijeci trajalo je dva dana. Nasi atleticari takmicili su se samo prvi dan. Drugi dan nisu zbog nedostatka finansijskih sredstava. Na ovom takmicenju osvojeno je 5 medalja.
U bacanju kugle i diska dva zlata osvojio je DzEVAD PANDzIC, a dva srebra DzENANA KLICO, dok je ZEMIRA AljIC u bacanju diska postigla svoj LICNI REKORD 10,65. osvojivsi bronzu.
Bilo je finansijskih problema oko odlaska na takmicenje u Sindelfingen. I pored toga  takmicarke su postigle znacajne rezultate.
Zemira Aljic i Ramiza Becirovic u svojim kategorijama nisu osvojile samo dobar plasman, drugo do peto mjesto, nego i bolje rezultate.
ZEMIRA je bacila kuglu 5,03 m. Uporedjujuci A normu za Peking prebacila je normu. Nezvanicno bacajuci disk postigla je novi LICNI REKORD 11,10 m.
RAMIZA je postigla LICNI REKORD u bacanju kugle 4,38 m, a diska 7,80 m.
2009. godine nije odrzano drzavno prvenstvo u atletici.
Zasto odbojkaska reprezentacija nije dosla da primi nagradu? Zasto su oni nezadovoljni?
Odbojkaska reprezentacija postigla je prvo mjesto na evropskom takmicenju. Izabrana je kao reprezentacija godine. Svoje nezadovoljstvo su iskazali na taj nacin sto nisu otisli da prime nagradu. Podjela nagrada izvrsena je u Domu oruzanih snaga u Sarajevu.
Najboljim sportistima proglaseni su
Ajsa Gogic (streljastvo)
Rade Kalecevic (sportski ribolov)
Iza njih ostali su Dzenita Klico, Memaledzija, Sabahudin Delalic i Mirsad Alagic.
U zenskoj konkurenciji  izabrana je streljacka ekipa Tuzlanskog kantona.
Sportski radnik godine je Miralem Zubovic, a posebna priznanja dobili su
Josip Adzaip
Amir Hadzovic
 Pejo Kikic.

Selektoru  odbojkaske reprezentacije Mirzi Hrustemovicu javljeno je  da je izabran za  sportskog radnika godine. Odluku je poslije promjenio Upravni odbor SSRI FBiH.  Priznanje je dobio Andrija Zunic.
Ovo je samo dio onog sta su ovi sportisti postigli, i dio onog zbog cega su nezadovoljni. Na vama je da sami uvidite da li su oni upravu ili ne.

Nema komentara:

Objavi komentar