20. 12. 2009.

Bosno i Hercegovino

Mak Dizdar posnati bosanskohercegovacki pisac napisao je jednom Zapis o zemlji, u kome je lijepo napisao ko je sta je i odakle je ta zemlja Bosna.



Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki :
A kto je ta sta je ta da prostis
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
Ta
Bosna
Rekti



A zapitani odgovor njemu hitan tad dade :
Bosna da prostis jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostis
I hladna i gladna
I k tomu jos
Da prostis
Prkosna
Od
Sna


Bosnu su oduvjek pokoravali, gazili, gnjecili. Njen narod je grcao u svom  bolu  znoju i suzama. Zasto Bosno dozvoljavas danas da se ovo dogadja tvom narodu. Bosno digni svoj glas protiv svih onih koji ne misle na tvoju mladost.

Roditelji tako lako salju svoju djecu na rad, tamo negdje...

Neki dan idem na posao i kolegica mi veli da ce poslati sina u Avganistan da radi u vojnoj bazi. Neki su to vec uradili. Neki ce tek da rade. Baza u koju idu nasa djeca je sigurna i dobro je brane Amerikanci. Koja to baza moze biti sigurna na podrucju koje je ratom zahvaceno. Prije nego posaljete svoje dijete dobro razmislite.

Nasa djeca odlaze na rad u Avganistan i  Irak,  jer nemaju posla u Bosni i Hercegovini, a ko je zato kriv????

Sta se moze sve uciniti u nasoj zemlji?

Zasto se neko ne sjeti i da spoji  ono nase bosansko i hercegovacko u jedno?


Podrucje je bogato prirodnim ljepotama,  istorijom, kulturnom bastinom.  To sve spojeno u jedno moze  posluziti kao osnov za razvoj turizma. Moze se razvijati poljoprivreda, stocarstvo, ostale industrijske grane. sa nesto ulaganja obrnuti se sredstva i svima bi bilo dobro.

Nazalost  vlast ne razmislja tako. Ona misli kako da ukine penzije, invalidnine, plate radnicima, kako opoerezovati regres i plate radnicima.  Ona misli samo na sebe na druge ne.

Prosao je filmski festival. nemam  nista protiv toga. Treba razvijati kulturu. Ali kako treba razvijati kulturu treba sprijeciti odliv stanovnistva iz zemlje. Kako je krenulo postacemo drzava staraca.  U njoj nece biti mladosti.

Sada je bitno kako se "pribliziti" Americi. Ulaskom u NATO sigurno necemo postici nista. Nasa djeca ce ginuti za americke bolesne ciljeve. Lakse je poslati u rat tamo nekog Bosanca ili Hercegovca nego  Amerikanca. Kao drzava raspala se SFRJ koja je bila zajednica 6 republika. Slicno kao danas EU, koja je zajednica drzava. SFRJ je bila socijlisticka, a EU kapitalisticka zajednica. To sto je kapitalisticka ne znaci da ce opstati onoliko dugo kao sto je to opstala SFRJ.  varsavski ( istocni pakt se raspao zahvaljujuci) zapadu.  nastojao je da ga rasformira da bi ojacao NATO savez.

Cemu to vodi?

Zapad  ce kontrolisati svijet pomocu NATO pakta. Glavna rijec tu je rijec Amerike. Odnosno svijet ce biti pod njenom kontrolom ostvarenom putem sile.

Bosno i Hercegovino znas li da tvoji sportisti invalidi nisu otisli na takmicenje.
Bosno i Hercegovino  znas li da nisu otisli samo zato sto nisu imali sredstva da odu.
Bosno i Hercegovino cija je to sramota; moja, tvoja, nase vlasti ili  ces mozda reci tih mladih ljudi, koji nastoje da ostvare najbolje rezultate  u Evropi.
Bosno i Hercegovino znas li koliko truda i vremena je ulozeno da se postignu rezultati na takmicenjima na koja su otisli.
Bosno i Hercegovino hoces li  dozvoliti da i  sljedeci put ne odu na takmicenje. Oni mogu i hoce da ostvare vise, a treba im tako malo.
Bosno i Hercegovino probudi se i kazi nesto.
Bosno i Hercegovino uradi nesto za svoju mladost, onu istu koja te voli...
Bosno i Hercegovino konacno treba da se okrenes sama sebi i da gledas  i podrzavas ono sto imas.
Bosno i Hercegovino nemoj dozvoliti da sve ono sto imas propada. Ti mozes to sprijeciti.


Nema komentara:

Objavi komentar