05. 01. 2010.

NE NATO savezu



09.11. 1989. godine, Gunter Schabowski, vodja komunisticke partije istocnog  Berlina, proglasio je otvaranje granice sa  zapadnim  Berlinom. Pocelo je rusenje berlinskog zida.

Glavnu ulogu u njegovom rusenju odigrao je Mihail Gorbacov, koji je tom prilikom rekao:

"Zidovi Hladnog rata koji su godinama odvajali ljude sada se ruse, magla predrasuda, nepovjerenja i neprijateljstva nestaje."

Tog dana svijet je cekao vijesti. Zid su srusili Regan i Gorbacov. Njegovo rusenje dovelo je do niza promjena ne samo u istocnoj Evropi nego i u cijelom svijetu. U njemackoj rusenje zida obiljezava se 03.10. kada se Njemacka formalno ujedinila.

Istorija je krenula novim tokom.  SSSR se raspao, pao je socijalizam, prestao je hladni rat ...

Tom prilikom trebao se raspasti i NATO savez, medjutim on je ojacao. U njegov sastav polako ulaze bivse socijalisticke drzave ili dijelovi tih drzava. Drzave Balkanskog poluostrva kao nasljednice SFRJ nastoje da sto prije udju u njegov sastav.

Narodi ovih podrucja treba da se bore protiv odluka vlasti o ulasku u NATO savez. Zasto?

U ime demokratije, sirom svijeta, SAD vrsi svoje prljave radnje. On je gospodar svijeta i ima glavnu rijec u NATO savezu.  Napao je Irak i Avganistan da bi sa vlasti srusio Sadama Huseina i Osamu Bin Ladena. Nekada su SAD podrzavale terorizam i samog Osamu, da bi onda poceli borbu protiv njega. Na medjunarodnoj sceni ponasa se kao siledzija. Samo u Iraku ubijeno je vise od milion stanovnika.  MMF i WTO koriste za kontrolu siromasnih.

Sve nase drzave trenutno su siromasne. Ulaskom u NATO  vojska  mora proci niz reformi. Medju njima ima i onih koje nisu korisne. Sve to kosta, a naravno, narod placa. Oruzje, koje je cesto zastarjelo, kupuje se od clanica NATO saveza.

Nasa djeca idu na rad u NATO baze da rade za vojsku. Reci cete, zaradice tamo. Slazem se, hoce. Znate li kakvi se vrate ti radnici nazad kuci? Da li neko zeli dijete, muza ili brata koji sjedi i bulji u jednu tacku, drukcije receno biljku...

HVALA, JA NE ZELIM.

 Kad saljete od kuce svoje najdraze razmislite sta zaista zelite.

Ulaskom u NATO nasa djeca ce ginuti za ostvarivanje politike jedne SAD.

Islamisticki terorizam nastao je kao odgovor na SAD-ov terorizam. 2005. godine napad u Madridu bio je odgovor  na ucestvovanje  Spanije u akcijama na Bliskom Istoku. Protiv terorizma i u slucaju veceg rata NATO nam  ne moze pomoci. Tvrdnja da je to garant svjetskog mira je laz. Clanice NATO-a imaju pravo ne ucestvovati u odbrani napadnute drzave. Branili su Ruandu, Kurdistan, Vukovar, Srebrenicu... Kako i koliko, to znamo.

Neke baze iz Njemacke treba prebaciti na druga podrucja, zato im trebamo kao clanovi. Nasim clanstvom dobili bi toliko sanjano podrucje.

Ako ne udjemo u NATO nece se dogoditi nista. Bicemo sigurniji, necemo davati novac na vojsku, savjest ce svima biti cista. Zato dizimo svoj glas protiv ulaska.

Broj komentara: 11:

  1. Slažem se, u potpunosti! Biti nesvrstan je vrlina u današnje vreme.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tacno.

    Smatram da se treba boriti svim sredstvima protiv
    onih koji nas guraju u NATO i u EU, gdje nas guraju pod izgovorom da cemo bolje zivjeti.

    Ustvari to je samo laz i nista vise.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nasla sam clanak o odlasku nasih snaga u Avganistan. Evo dijela tog clanka:

    Da bi postala članicom NATO-a, BiH mora pokazati da je sposobna da dijeli rizike i teškoće operacija podrške miru, ali i drugih mehanizama kolektivne sigurnosti, što je suština NATO-a, kazao je on. Osim toga, želi se dodatno poboljšati kvalitet jedinica kao i OSBiH u cjelini. To se na najbolji način može uraditi tamo gdje je nivo izazova i teškoća u izvršenju misija najveći. Kroz taj proces podizanja kvaliteta BiH ispunjava ključne pretpostavke za punopravno članstvo u NATO-u.
    Punopravno članstvo u NATO-u znači čitav niz pozitivnih efekata, od stabilnosti u zemlji, otvorenijeg tržišta, boljih pretpostavki za razvoj ekonomije. Tako se u toj kompleksnijoj prizmi treba posmatrati odluka o upućivanju jedinica u Afganistan, rekao je ministar Cikotić.
    Naglasio je da je slanje jedinica OSBiH u Afganistan pitanje naše vlastite odluke, jer nas “niko ne tjera da idemo u Afganistan”. Ali ako kažemo da nećemo u Afganistan, mi praktično kažemo da nećemo u NATO. Onda je to prilično rizična politička strategija za BiH. Ta operacija košta, ali neodlazak u tu operaciju i neulazak u NATO košta daleko više, upozorio je Cikotić.

    Poslije citanja ovog teksta pitam se sta je vrednije? To sto nam nude ili zivot nase djece?Za cije interese se mi borimo, nase ili mozdda...?
    Ipak dobro razmislite prije nego sto posaljete svoje dijete u ralje rata.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako si bila u prilici i čitala roman Seobe od Miloša Crnjanskog mogla si primetiti koliko je naš narod patio vojevajući po celoj Evropi u ime Marije Terezije i Austrije.

    I meni se ova nuđenje ulaska u NATO znači isto kao i odazivanje Slavonsko-podunavskog puka na ratni poziv Austrije i na njene ciljeve.

    OdgovoriIzbriši
  5. Roman Seobe citala sam kao ucenik, i sjecam se sadrzaja te knjige.
    Nazalost nas narod slabo je sta naucio iz tih knjiga i nase istorije, a stalno ponavlja kako se nasa istorija ponavlja.

    nIsto tako, nazalost nasi politicari na ulazak u NATO gledaju kroz prizmu dobiti, a ne vide koliko ce izgubiti.

    Jos nisu svi naucili da je jedan ljudski zivot vredniji od sveg bogatstva ovog svijeta.

    OdgovoriIzbriši
  6. E, drago mi je što si pročitala tu knjigu, zbilja je dobra, ja volim takve stvari, evo sad je čitam trenutno po drugi put.

    Jedno je jasno, a ti je da smo mi mali ljudi i da nama kontrolišu veliki ljudi, kako se njima ćefne tako će i biti, na nama je da kukamo, ali na kraju ćemo se ipak morati pomiriti sa činjenicom da je to tako...sem...ukoliko se nešto na vreme ne preduzme, neka ozbiljnija akcija kojom bi im "stavili prst na čelo". A o tome možemo da sanjamo, ovaj narod je toliko flegmatik da najčešće ide linijom manjeg otpora kad uvudi da nema vajde...Misliš li drukčije?

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne, i ja se slazem sa ovom konstatacijom, jer je to cinjenica. Nazalost sami roditelji broje djeci i salju ih u ratna podrucja pod izgovorom da su baze u kojima ce raditi zasticena.

    Ko danas moze povjerovati u zasticenost nekog podrucja?

    Isti ti roditelji,na pitanje sto ne idu oni nadju mali milion razloga....

    Zivimo u ludom vremenu, znamo sta se dogadja. Znamo da nesto ne treba da uradimo, a ne preduzimamo nista. Kad nam se pruzi prilika da nesto kazemo onda je vecina odsutna i njih se to ne tice. Nazalost, doci ce vrijeme i neki dogadjaji koji ce licno pogadjati mozda i nas licno, a onda nece biti nikoga da pomogne...

    Ovo je cesto ponavljana prica

    OdgovoriIzbriši
  8. Razumem te, skroz te razumem, i drago mi je zbog toga što smo ovde našli zajednički jezik.

    U pravi si kad kažeš ono u vezi zaštićenosti nekih područja. I sami čujemo, ako upalimo TV ili radio, šta sve padne na pamet tim pobuđenicima, kakvim se sve metodama služe ne bi li vratili milo za drago: sakrivene bombe, snajperi itd. da ne nabrajamo.

    To je bilo nekad, kada se vodio koalicioni rat i kada se koristila koaliciona snaga, a danas se sve svodi na gerilu, zbeg, ko u stara hajdučka vremena, udri i baži. Takvim vidom borbe služili su se Avganistanci vekovima i razvijali ga do te mere da i danas ne postoji nijedna snaga koja bi se oduprela tome, pa čak ni NATO.

    Slanje ljudi, naših ljudi, u NATO krši se sa svim načelima. Mi smo narod koji se nekada branio, borio protiv okupatora, vodio oslobodilačke ratove, a ne osvajači, a kamoli neka podrška nekom drugom osvajaču?! Pa to nikome ne bi palo na pamet da se složi s tim nego eto tim političarima koji za svoje dobro i svoju bezbednost svesno žrtvuju svoj narod. Ne verujem da ne postoji način da se to izbegne. Nije valjda da smo u sličnom dobu, kao u osmanlijsko doba, kada smo morali da pratimo Turke u njihovim pohodima uperenim protiv drugih zemalja? Valjda postoji neka demokratija? Neko pravo? Pravo na nesvrstanost?

    To će vreme, kada će se naš narod malo zapitati, doće onda kada se vrate ti isti koji su poslati u Irak i Avganistan, bez pojedinih udova, u invalidskim kolicima, na štakama, zavijenih glava, poremećenih umova usled strahota koje su videli...e tek onda će se ta majka zapitati što li ga rodi i posla u vojsku. Sad to naizgled izgleda bezazleno, misle proći će kao izlet u prirodu, malo puškaraju uprazno i to je to. Malo sutra.

    OdgovoriIzbriši
  9. u pravu ste i jedno i drugo, nazalost svi salju djecu tamo samo da bi zaradili
    tacno je, plate kao podrska Nato snagama su daleko vece nego kod nas, ali kome treba sin, kci, muz ili neko drugi koji kada dodje kuci jedva sastavi suvislu recenicu? kome treba da mu djete gleda u zid i ne vidi nikoga oko sebe? ja imam takvog covjeka u komsiluku, on radi u Iraku, zena i djecak, sin, su u mojoj zgradi

    dolazi muz na praznike, svakih par mjeseci, ali ja poznajem i konin izgubljeni pogled kad kaze da ga je cekala da se javi cijelu noc, a njega nije bilo, znam i njega, nekada veselog covjeka, koji sada izgleda kao da ne zna komunicirati s ljudima, vidim i slike koje joj donese iz baze, sa djelova koje smije slikati
    znam i djecakov ponosan pogled kad kaze kupio mi tata, a ona mi kasnije kaze da je ona taj poklon sakrila ranije, pa iznijela onaj dan kad se muz vratio kuci
    znam kako izgleda takva porodica, vidim ih svaki dan i vjerujte da sav novac ovog svijeta ne moze biti dovoljna plata za to kakav ce tek pakao nastati kad umjesto posluge budemo poslali vojsku? kada ih budu vracali u sanducima? sa napomenom da se ne preporucuje sahrana u otvorenom koferu? da li cemo i tada htjeti biti dio NATO snaga?

    narodi Balkana su uvjek kroz istoriju lose prosli kad su se tukli za tudje careve i vodili tudje ratove. zasto bi sada bilo bolje? za NJIH, "velike narode Zapada" mi smo samo poludivlja plemena sa nekog parceta necivilizovanog Evropskog podrucja, dostojni samo da budemo sluge i topovsko meso
    na nasu zalost, vecina nas to ne vidi

    OdgovoriIzbriši
  10. Anonimni, predivno rečeno, u potpunosti se slažem sa svim što si rekao, svaka ti čast :))

    OdgovoriIzbriši